Žena vadi registrator sa dokumentacijom sa arhivske police.

Kapacitet arhive za skladištenje dokumentacije

Kojom god delatnošću da se bavite, pre ili kasnije ćete doći u situaciju da ne znate šta da radite sa velikom količinom dokumentacije koja se vremenom nakupila. U jednom trenutku ćete verovatno odlučiti da papire pohranjujete u registratore, ali će i oni vremenom početi da se gomilaju. Trebaće vam, dakle, nešto što će vam pomoći da ih držite uredno i bezbedno složene, što dalje otvara nova pitanja: Da li nabaviti arhivski orman, policu ili neki od pokretnih arhivskih regala? To će, naravno, zavisiti od količine dokumenata koje imate, jer različit arhivski nameštaj ima različit kapacitet. U nastavku teksta ćemo vam pomoći da odlučite šta je ono što vama treba u odnosu na količinu dokumenata koje imate i prostor kojim raspolažete i koje su to vrste i kapacitet arhivskog nameštaja koji vam je potreban.

 

Metalni industrijski nameštaj

Metalni industrijski nameštaj za arhiviranje predstavlja osnovnu kancelarijsku opremu i pomaže da stvari, odnosno dokumenti, budu organizovani i bezbedni. Njegova osnovna funkcija je da olakša sortiranje, skladištenje i kategorizaciju dokumenata. Ipak, iako spada pre svega u kancelarijski nameštaj, treba imati u vidu da se ormani i police za arhiviranje ne upotrebljavaju samo u kancelarijama, već su veoma korisni i za organizovanje i uklanjanje nereda u vašem domu, garaži ili magacinu. 

Megal d.o.o. vam nudi širok spektar nameštaja za arhiviranje u zavisnosti od vaših potreba, imajući u vidu njihovu namenu, odnosno kapacitet.

 

Arhivski metalni ormani

Najčešći i najkorišćeniji nameštaj ovog tipa predstavljaju arhivski metalni ormani. Zahvaljujući tankom, ali veoma izdržljivom limu od koga su sačinjeni, imaju veću iskoristljivost prostora od onih napravljenih od iverice ili nekog drugog materijala. Zahvaljujući ovoj činjenici oni poseduju veći unutrašnji prostor namenjen skladištenju, a time i veći kapacitet. Pored toga, arhivski ormani su opremljeni policama čija se visina može podešavati bez upotrebe bilo kakvog dodatnog alata, što vam daje slobodu da sami odlučujete na kojim će visinama, odnosno u kojim razmacima, biti postavljene.

U standardnoj verziji nalazi se osnovna bazna polica i još četiri pomerljive. Što se tiče dimenzija, postoje četiri standardne (1950 x 920 x 420 mm, 1950 x 800 x 420 mm, 1000 x 920 x 420 mm i 1950 x 1200 x 420 mm), ali ukoliko želite mogu se izraditi i po dimenzijama koje vama najviše odgovaraju.

metalni arhivski ormani

 

Arhivske police

Ukoliko vam, ipak, odgovara nešto ekonomičnija i manje estetska varijanta, preporuka je da se odlučite za arhivske police. Njihove dimenzije su u potpunosti prilagodljive. U standardnoj izradi u ponudi su modeli sa pet nivoa dubine 300, 400, 500 ili 600 mm. Standardne visine iznose 2000, 2500 ili 3000 mm. Nosivost u rasponu od 60 do 150 kg garantuje da će sve vaše potrebe za skladištenjem dokumenata biti zadovoljene.

metalne police i policni regali platforme

 

Pokretni arhivski regali

Pokretni arhivski regali, koji mogu biti opremljeni mehaničkim ili električnim pogonom, služe prevashodno tome da iskoriste vaš prostor na najefikasniji mogući način. Njihov stepen iskorišćenosti prostora, odnosno kapacitet, može biti i do 80% veći u odnosu na klasične, fiksne, arhivske metalne police. Zahvaljujući sistemu šina koji poseduju, pokretni arhivski regali sa mehaničkim pogonom omogućavaju lako i brzo pomeranje regala u nizovima, bez obzira na njihove dimenzije i težinu. S druge strane, pokretni arhivski regali sa električnim pogonom imaju ugrađen elektro sistem koji još više olakšava rad sa velikom količinom uskladištenih dokumenata. Oni su namenjeni, pre svega, arhiviranju velike količine arhivske građe.

Pomeranje se vrši pritiskom na odgovarajući taster čime se otvara željeni niz regala i omogućava pristup određenom dokumentu ili grupi dokumenata. Sam elektro sistem je postavljen unutar baze modula zahvaljujući čemu ne zauzima dodatni prostor. Regal može biti opremljen i policama na izvlačenje što ga čini još ekonomičnijim kada je prostor u pitanju i što mu dodatno povećava kapacitet.

Pokretni ahrivski regali na mehanički pogon.

 

Vatrootporni arhivski ormani

Ukoliko imate potrebu za skladištenjem dokumentacije od izuzetnog značaja ili dokumenata sa ograničenom dostupnošću, preporuka je svakako razmotriti nabavku vatrootpornih arhivskih ormana. Njihova vatrootporna izolacija i zaptivna traka štite unutrašnji sadržaj od vatre i požara. Kućište ovog ormana je sačinjeno od dvozidne metalne konstrukcije napunjene vatrootpornom izolacijom koja će štititi vašu dokumentaciju od visokih temperatura, tako da možete biti potpuno bezbrižni da vam dokumenta neće biti na taj način oštećena.

 

Kapacitet arhivskog nameštaja

Kada je u pitanju kapacitet arhivskog nameštaja on, na prvom mestu, zavisi od registratora ili fascikli kojima nameravate da ga popunite. Ovde ćemo vam dati neke osnovne smernice koje će vam pomoći u vezi sa tim. 

Visina standardnog registratora se kreće od 320 do 350 mm dok je širina 80 mm. U njega staje oko 500 listova papira. Dakle, uzmimo za primer da se odlučite za arhivski orman dimenzija 1950 x 920 x 420 mm. Zahvaljujući tome što je izrađen od lima, njegove spoljne dimenzije su gotovo identične unutrašnjim, što znači da u njega staje 5 redova (1950/350 mm) po 11 (920/80 mm), odnosno ukupno 55 registratora. U konačnom zbiru, to čini prostor za skladištenje oko 27.500 listova papira. Ovu formulu možete primeniti i na drugi arhivski nameštaj iz ponude kompanije Megal i tako, na vrlo jednostavan način, izračunati njegov kapacitet.

Za kraj, da rezimiramo. Ukoliko se vaša dokumentacija umnožila do stepena da njeno skladištenje počinje da vam predstavlja problem, najefikasnije rešenje je nabavka nekog od ponuđenih komada kancelarijskog nameštaja kompanije Megal. Uz pomoć formule date ranije u tekstu možete na jednostavan način utvrditi koja vrsta nameštaja vam je potrebna, koje su to dimenzije koje vam najviše odgovaraju i koji kapacitet. Daljim pažljivim arhiviranjem svoje dokumentacije možete umnogome povećati funkcionalnost i estetiku vašeg radnog ili životnog prostora. 

Treba uvek imati na umu sledeću činjenicu – kao što hirurg ne može da radi bez skalpela ili vulkanizer bez gedore, tako ni firma koja radi sa dokumentima ne može bez arhivskog nameštaja. Upravo taj nameštaj tim kompanijama predstavlja jedan od osnovnih alata za rad.

New posts

Copyright 2024 © Sva prava zadržana MEGAL d.o.o. | Izrada Sajtova | Seoptimizacija.