Industrijski sistem za skladištenje velike nosivnosti i kapaciteta.

Nosivost i stabilnost polica za skladištenje

Još pre 5.000 godina stari Egipćani su izumeli police kako bi na njima skladištili hranu i predmete. Kasnije, kroz vekove, one su se razvijale i menjale u skladu sa potrebama ljudi. U srednjem veku su se mahom koristile za skladištenje knjiga u manastirima i crkvama. U 18. veku, police su bile naročito popularne u domovima imućnijih ljudi širom Evrope i Sjedinjenih Američkih Država. Srećom, zahvaljujući novim tehnologijama i sveukupnom napretku civilizacije, police su danas mnogo dostupnije i praktično je nemoguće zamisliti životni ili radni prostor u kom ih nema.

 

Vrste polica prema nameni

Police se najčešće izrađuju od drveta, metala, plastike ili stakla. Ipak, kada su u pitanju ekonomičnost, nosivost i stabilnost, metalne police su bez premca. Među njima, takođe, možemo razlikovati nekoliko vrsta, na prvom mestu u zavisnosti od toga čemu su namenjene.

 

Univerzalne metalne police

Najpogodnije za opremanje arhiva, skladišta ili magacina su univerzalne metalne police. Kao što sam naziv kaže, one imaju vrlo široku primenu. Na njih možete odlagati gotovo sve – od dokumentacije i papirologije do alata i mašina. Odlikuje ih mogućnost veoma jednostavne montaže, a u zavisnosti od potrebe njihova visina se može podešavati. U standardnoj ponudi nalaze se modeli sa pet nivoa.

metalne police za magacine

 

Metalne arhivske police

Pored univerzalnih, sa nešto užom primenom mogu se naći i metalne arhivske police. Njihova osnovna namena je odlaganje i skladištenje arhivske građe, bilo da se odlučite da to budu registratori ili kutije. Kao i univerzalne i one su veoma jednostavne za montiranje i dimenzije su im potpuno prilagodljive vašim potrebama. Zahvaljujući bezbednosti i dugotrajnosti koje ih odlikuju, metalne arhivske police predstavljaju idealno rešenje za skladištenje dokumentacije i arhivske građe i opreme.

metalne police sa arhivatorima

 

Zidne police

Za razliku od univerzalnih i arhivskih polica koje imaju autonomno postolje, zidne police se kače na zidove i druge vertikalne površine. One su, pre svega, namenjene opremanju prodajnih prostora i karakteriše ih veoma elegantan i moderan dizajn. Montiraju se brzo i lako, bez upotrebe bilo kakvog dodatnog alata. Još jedna pogodnost u vezi sa njima je što su kompatibilne sa širokom paletom opcionih dodataka poput žičanih kuka, žičanih ili metalnih ogradica ili graničnika. Uz njih se, standardno, dobijaju i PVC nosači cena, tako da ste na taj način oslobođeni dodatnog posla nabavke ove vrste dodataka.

zidne metalne police

 

Nosivost polica

Nosivost i stabilnost polica, pored njihovih dimenzija, predstavljaju najvažnije karakteristike ove vrste nameštaja. Drugim rečima, nije važno samo da li će sve što nameravate da stavite na nju zaista fizički i stati, već i da li će to tu moći da stoji, odnosno, da li će polica izdržati sav teret koji ste namenili da uskladištite. Podrazumeva se da ne želite da stavite nešto na policu i da se sve vreme brinete da li će to tu i ostati. Kada su u pitanju police kompanije Megal d.o.o., o tome ne morate da brinete zato što za njihov kvalitet i nosivost garantuju akreditovane ustanove Republike Srbije (između ostalih i Institut za standardizaciju Srbije (ISS)) koje izdaju atest u skladu sa najnovijim evropskim normama (EN).

Prilikom kupovine bilo koje vrste polica treba obratiti pažnju na njihovu naznačenu nosivost. Police koje se nalaze u ponudi kompanije Megal dolaze u tri kategorije – 60, 100 i 150 kg po nivou. Važno je naglasiti da se ova nosivost odnosi na svaki pojedinačni nivo, a ne na celu policu. Police su postavljene na metalne stubove čija nosivost iznosi 1.500 kg.

Sve police su napravljene od kvalitetnog čeličnog lima koji je izrađen od legure gvožđa i kalaja. Zahvaljujući tome imaju sposobnost da izdrže velika opterećenja. Pored toga, veoma su lake za održavanje i ne zahtevaju da im se posevćuje posebna pažnja. Konačno, otporne su na koroziju i teško se oštećuju.

 

Stabilnost polica

Pored nosivosti, veoma je važna i stabilnost. Sigurno ne želite da razmišljate da li ste podjednako opteretili policu u svakoj njenoj tački i da li će se ona u bilo kom trenutku srušiti na neku stranu ukoliko stvari niste raspoređivali ravnomerno. Takođe, polica mora biti dovoljno stabilna da može da podnese ako je neko u prolazu zakači, bilo delom tela, bilo nekim drugim predmetom, ili se namerno ili nehotice nasloni na nju.

Kao što smo već rekli, police nose stubovi čija nosivost iznosi 1.500 kg. Ovaj podatak se ne tiče samo nosivosti, već i stabilnosti, jer što su jači noseći stubovi to je veća i stabilnost čitave police. Naravno, treba dobro voditi računa prilikom samog njenog postavljanja da površina na koju se montira bude ravna. Ukoliko se pridržavate ove preporuke nema nikakvog razloga da se plašite da će polica biti nestabilna ili da neće izdržati teret koji ste planirali da skladištite na njoj.

Imajući u vidu sve što je do sada rečeno, a pre svega materijal od kog su police napravljene, njihovu nosivost i stabilnost, kao i garancije koje pružaju relevantne institucije, možete biti potpuno bezbrižni prilikom upotrebe i korišćenja polica firme Megal, lidera u proizvodnji i prodaji metalnog industrijskog nameštaja. Ukoliko se pridržavate preporuka i pratite specifikacije polica, budite potpuno sigurni da će one zadovoljiti sve vaše potrebe za skladištenjem.

New posts

Copyright 2024 © Sva prava zadržana MEGAL d.o.o. | Izrada Sajtova | Seoptimizacija.